15 Kasım 2013 Cuma

Muharrem'in Getirdikleri


Muharrem ayının gelmesiyle yeni yılımıza girmiş olduk. Hicrî yılbaşımız kutlu olsun! Müslümanların sevinçle kutlaması gereken yeni yıl aslında hicrî yılbaşıdır. Bizler bütün ibadetlerimizi bu kamerî aylara göre yaparız. Örneğin ramazan orucunu bu takvimdeki Ramazan ayı gelince tutarız ya da hac yapma zamanı Zilhiccenin 9,10,11,12. günlerindedir. Bayramlarımız aynı şekilde… o zaman bizim için yeni bir yıl hicretin başlangıç kabul edildiği yılla başlar ki rabbimiz bu yılın ilk ayını pek çok bereketlerle, lütuflarla bize hediye etmiştir.
Biliyorsunuz ki Muharremin 10. Günü aşure günü olarak kutlanır. Aşureler pişirilir eşe dosta, komşuya dağıtılır. Bugünde pek çok dua kabul edilmiş, tevbeler kabul görmüş, güzellikler meydana gelmiştir. Ben de bugün Anneciğimin yaptığı aşureleri bütün apartmana dağıttım (12 daire var). Hem tanışalım diye geldiğimden beri tek çabam bu. Aynı apartmanda birbirinden haberdar olan iyi komşuluk ilişkileri geliştirmek. Ama tek taraflı çabayla olmuyor ne yazık ki.
malzemeler

AŞURELERİMİZZ 
Aşure pişirimiyle alakalı olay hz.Nuh’un gemisinin karaya oturması, sulardan kurtulması da bugünde meydana gelmiştir. Gemide yiyecekler iyice azalmış ve kalan bütün malzemelerden bir çorba yapılmasına karar verilmiş. Elde ne varsa buğday, fasulye, nohut,kayısı, incir bir çorba hazırlanmış. Zaten bir tatlının içinde fasulye ne geziyor diye düşündüğünüzde bu da mantıklı bir açıklama oluyor sanırım J
Bütün bu güzelliklerin yanında; göğsümüze gelip taş gibi oturan çok elim bir olay da bugünde meydana gelmiştir. Hicretin 61. Yılında Hz. Muhammed’in ciğerparesi Hz. Hüseyin’in Kerbelada şehit olduğu gündür.

Yeni hicrî yılımızın tüm islam alemi içi hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder