10 Ekim 2013 Perşembe

GÖREN GÖZ PROJESİ


“ALLAH Teâlâ buyuruyor ki: “Kulumu, iki gözünü kör etmekle imtihan ettiğim zaman sabrederse, gözlerine karşılık olarak cenneti veririm.” Buhari, merda 7

Kendimi bildim bileli körlükle imtihanın ne kadar zor bir şey olduğunu düşünmüşümdür hep. İnsanın sevdiklerini görememesi ne kadar kötü. Annesini, babasını, kardeşini en sevdiği dostunu, renkleri, hayatı görememek sürekli zifiri bir karanlık. Onların da ayrı bir dünyası var gözleri göremeyip harika resimler yapanlar. Üniversite bitirenler hatta Kur’an okumayı öğrenenler.

Bir haftadır sol gözümde bir şişlik, kaşınma ve kızarıklık vardı. Çok önemsemedim ama geçmeyince dün doktora gittik. O kadar yayılmış ki iltihap korneayı inceltmiş dedi doktor. Şok oldum nasıl olabilir diye. İlaçlar verdi inş Rabbim şifasını da verir. Ama hastaneden ayrılırken kendimi yokladım bi. Acaba dayanabilir miyim böyle bir imtihana diye. Hakikaten çok zor. Rabbim kaldıramayacağımız yükler yükleme bizlere.

Ulaştırma bakanlığının ise çok güzel bir projesi var asıl bahsetmek istediğim bu. “Gören Göz Projesi” bu proje kapsamında görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla “gören göz cihazı” üretiliyor. Gören göz cihazı sayesinde engelli vatandaşlar, sesli komutlar yardımıyla yürüyerek, otobüsle veya metroyla istedikleri yere gidebiliyorlar. Özellikle navigasyon özelliği sayesinde istedikleri adrese kolayca ulaşabiliyor. Cep telefonu özelliğinin yanı sıra internete giriyor ve kitap okuyor, hatta şehrin haritasını sesli olarak söylüyor.

Bu hafta eşimin bir arkadaşı Bilecik’e bu cihazlardan dağıtmak üzere gitti. Orada görme engelli bir beyle tanışmış. Bu kişi 3-4 üniversite bitirmiş çok sosyal bir insanmış. Hikayesi ise beni çok etkiledi. Bu adamın ikizi varmış. Doktorlar demiş ki onlar doğduğunda ikizlerden birinin gözünde problem var ilerde kör olacak. Ama ne zaman olacağı belli değil belki bir yıl sonra belki beş yıl sonra. Adamcağız 15 yaşına kadar normal görmüş okuluna gitmiş. Bir akşam yatağa yatmış, sabah  kalktığında, gözlerini açtığında her yer kapkaranlıkmış. Yani hiçbir belirti olmadan bir anda görememeye başlamış. Düşünsenize bir buna alışmak ne kadar zor. Ama hayata küsmemiş ve daha da sıkı tutunmuş. Gören göz cihazı sahiplerinden birisi de bu kişi oldu şimdi J

Bu projeyi gerçekleştiren Ulaştırma ve Aile Bakanlığına çok teşekkür ediyorum. Harika bir proje

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder